Naam en ligging Emmaüs

Nadat het gebied in 1904 was aangekocht werd een jaar later begonnen met de bouw van het ‘hoofdgebouw’. Kijkend naar Patershof was dit het rechtergedeelte tot aan het hogere middengedeelte. Op 3 november 1908 gaven de Lazaristen het terrein en het gebouw de bijbelse én symbolische naam ‘Emmaüs’.
Waarom de naam Emmaüs? Emmaüs is een bijbelse plaats vlakbij Jeruzalem De afstand van Jeruzalem naar Emmaüs is ongeveer even ver als vanuit het klooster in Panningen naar Patershof. Het gebouw was gewoon het hoofdgebouw, doch in de volksmond heette het gebouw met omgeving ‘Patershof’.

De Lazaristen deden veel zelf aan de bouw; het was een goede oefening ten einde zelf later in de missie ook de handen uit de mouwen te kunnen steken.

Bezoek aan Emmaüs
Van Pasen tot september wandelden de Lazaristen iedere woensdag- en zondagmiddag, en in de zomer, bij warm weer, al vanaf ’s morgens vroeg naar Emmaüs. Soms bleven enkele Lazaristen ook overnachten, in Bemfi ca, de Kajuit of New  Baltimore. Dit om te studeren of om even bij te komen van  een lange tijd werken in de missie, in Afrika, Azië of midden- Amerika.

Zolderkapel

Op de eerste verdieping van het gebouw was een kapel gesitueerd. Voor het raam aan de rechter-zijgevel stond een altaar. Vandaar dat er grote zwarte gordijnen achter het altaar hingen tegen invallend zonlicht. Als de Lazaristen ’s morgens aankwamen begonnen ze hier met een korte gebedsdienst. Deze misdiensten werden door wisselende priesters voorgedragen. 

Bouw van het tweede en derde gedeelte 
Nadat in 1905 het eerste gedeelte klaar was, werd er meteen doorgebouwd met het middelste (het iets hogere) gedeelte dat een jaar later in 1906 klaar was. Het hele gebouw zoals je het aan de voorkant ziet was in 1915 voltooid.
In het middelste gedeelte zie je bovenin een nis met daarin een bruin beeld van een pater met een lekkere pot bier (geen Lazarist,want die droegen een zwarte pij…). Vroeger stond er in deze nis een wit beeld van Maria.
Henry de Baar, professor ‘Katachese’, verbleef in die periode vaak langere tijd op Emmaüs en had zijn eigen kamertje in het hoofdgebouw. Hij nam de taak van beheerder /opzichter op zich maar naar de Lazaristen-studenten gedroeg hij zich vaak als een strenge politieagent.
Tijdens het bouwen van het hoofdgebouw op het Emmaüs-terrein werd in eerste instantie de Calvarieberg tegen de zijgevel geplaatst. Op de stenen ziet u nog het cement van de aanhechting van deze Calvarieberg. Rond 1930 is de Calvarieberg verplaatst naar de huidige plek.

Kolk
Links van het beeld (zie de pijl) zie je een klok hangen. De ankers voor de ophanging zitten er nog….. Deze klok werd gebruikt om de Lazaristen te verzamelen in het hoofdgebouw, bijv. als het eten klaar was. Deze klok hangt nu bij de deur op de binnen plaats van het huidige klooster in Panningen.

Fontein
Op het hele gebied van Emmaüs werden diversen tuinen aangelegd en natuurlijk kon de voorkant van het hoofdgebouw hierbij niet achterblijven. Er werd hier een prachtige toegangstuin aangelegd met ruime paden, maar de blikvanger werd toch wel de nieuwe fontein. De fontein was in 1938 klaar en werd datzelfde jaar geopend door de overste. Hij opende de fontein in het Latijns met de woorden: “De allerhoogste heeft gesproken en water sprong tevoorschijn”